- Főoldal
- Termékcsoportok
- Hámozók - Szeletelők
- Rozsdamentes nyeles nagy lyukú sajtreszelő
Rozsdamentes nyeles nagy lyukú sajtreszelő
Leírás
A Rozsdamentes nyeles nagy lyukú sajtreszelő elengedhetetlen tartozéka a konyhafelszerelésünknek, célszerűsége pedig vitathatatlan. Anyaga 0.5 mm vastag nemesacéllemez, érdesített tartós vágó reszelő felület, és nemesacél markolat. Gyerekek elől elzárandó. Pengéinek köszönhetően vágja a csokoládét, citromot, hagymát, gyömbért, kókuszt, répát, sajtot stb. A hosszú, keskeny nyél garantálja a kényelmes, kézhez álló használatot. Mosogatógépben mosható.
Részletes méretleírás:
- hosszúság nyéllel: 24 cm; - hasznos felület: 11,50 cm
- szélesség: 5,50 cm
- furat átmérő: 0,42 cm
- tömeg: 0,075 kg
Sonkás, sajtós, hagymás, olívabogyós pizza
Hozzávalók 4 főre
A tésztához:
500 g liszt (200 g teljes kiőrlésű tönköly, 200 g és 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt)
15 g só
2 dl víz
1 dl tej
10 g cukor
7 g instant élesztő
Paradicsommártáshoz:
2,5 dl paradicsomszósz (vagy két db 70 g-os sűrített paradicsom konzerv)
két gerezd apróra vágott vagy reszelt fokhagyma - morzsolt oregánó és bazsalikom (ha van friss, az a legjobb)
csipet só
lehelet cukor
tört bors
0,1 dl víz, csak a sűrített paradicsomos változatnál
Feltéthez:
100 g sonka, apróra vágva
200 g mozzarella (két zacskó)
1 fej lila-hagyma
50 g karikára szelt olívabogyó
Elkészítése:
Az 1 dl tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a 10 g cukrot és beleöntjük a 7 g instant élesztőt - a poharat meleg helyre félre tesszük, hogy az élesztő beinduljon. Az 500 g szoba-hőmérsékletű lisztet és a 15 g sót tálba öntjük (precízek át is szitálhatják a lisztet). A felfutott élesztőt a liszt közepébe mélyesztett üregbe öntjük, elkezdjük összedolgozni. Pár kézmozdulat után hozzáadunk 1,5 dl langyos vizet (nem a teljes mennyiséget!), majd tovább gyúrjuk a tésztát. Az étel alapja a jó tészta, aminek az elkészítésénél nem szabad grammra pontosan a receptekre hagyatkozni, mert ahány liszt annyiféle viselkedés. Az a lényeg, hogy az összegyúrt tészta kilapításkor ne törjön, azt az állapotot próbáljuk elérni, amikor az anyag kissé gumiszerűen rugalmas, nem ragad a konyhapulthoz. Ha törik, pár csepp vízzel gyúrjuk jól át, ha ragacsos, csipet liszt hozzáadásával próbáljunk korrigálni. Aranyszabály a mértékletesség és türelem. Az összedolgozott tésztát tegyük meleg helyre és takarjuk le egy meleg vízzel benedvesített konyharuhával - nagyjából fél órát pihentetjük, kelesztjük. Öntsük a 2,5 dl paradicsomszószt egy lábosba (ha sűrített paradicsom konzerveket használunk, adjunk hozzá egy kis vizet.) Adjuk a paradicsomhoz a morzsolt oregánót, bazsalikomot, reszelt (vagy apróra vágott) fokhagymát, a sót, cukrot és tört borsot, majd alacsony lángon (alacsony fokozaton) főzzük össze. Amikor kóstolásra megfelelő az íz és az állag is krémes, vegyük le a tűzhelyről. Gyújtsuk be a sütőt és hevítsük 190-200 fokra. Vegyük elő a megkelt tésztát és nyújtsuk ki kb. 3-5 mm vastagságúra. Aki a vastagabb tésztát szereti, ne nyújtsa ennyire vékonyra. Nyújtás előtt érdemes kiválasztani, miben fogjuk megsütni és ehhez a formához (négyzetes, kör) igazítani a nyújtandó tésztát. A jó zománcos vagy teflon tepsit/pizza sütőt nem kell sem olajjal sem vajjal kikenni, elég, ha a kinyújtott tészta alja kicsit lisztes. Ha nem bízunk a tepsiben, akkor kis olívaolajt kenhetünk alá, de ne ússzon benne a tészta. A tepsibe igazított tésztára kenjük rá a paradicsomszószt, majd szépérzékünknek megfelelően tegyük rá a felvágott sonkát, olívabogyót, hagymakarikákat és a szintén felkarikázott mozzarellát. Oregánó mániások még szórhatnak rá egy kicsit a fűszerből.
Tegyük be az előmelegített 190-200 fokos sütőbe és süssük 15-20 percig, amíg a sajt teteje kicsit megpirul.
Paraméterek
Reszelő - Daraboló | |
A termék anyag összetétele: | Rozsdamentes acél |
Króm-nikkel nemesacél: | Igen |
Rozsdamentes: | Igen |
Mosogatógéppel mosható: | Nem |