- Főoldal
- Termékcsoportok
- Konyhai segédeszközök
- Tésztavágó tésztanyújtó gép 260 mm
Tésztavágó tésztanyújtó gép 260 mm
Leírás
1. Használati utasítás: - A tésztagépet a munkafelületre kell rögzíteni. Majd elkezdhetjük a tésztát nyújtani a következőképpen: - a tésztát felülről igazítsuk a sima hengerek közé, miközben a hajtókart lassan tekerjük. A nyújtott tészta vágásához helyezzük fel a vágó egységet a gépre, majd a kinyújtott tésztát igazítsuk a vágóhengerek valamelyike közé, és lassan tekerjük a kart.
1. Használati utasítás: - A készüléket a leszorító kar segítségével az asztalhoz vagy konyhapulthoz rögzítjük. A tésztavágógép a hajtókar segítségével működtethető. A nyújtó hengereket (nyújtógép) az oldalán található számozott gomb segítségével tudjuk beállítani a nyújtani kívánt tészta vastagságára. A gombot óvatosan kifele húzva majd elfordítva a számozott méretre állítjuk, majd a gombot visszaengedjük, figyelve arra, hogy bekattanjon a helyére.
- A nyújtóhengerek (nyújtógép) használata:
Az összedolgozott tésztát ujjnyi szeletekre szeleteljük. A tésztanyújtó legnagyobb fokozatával kezdjük meg a nyújtást. Minden tésztaszeletet ezen a fokozaton letekerünk, és a tésztaszalagokat terítőre fektetjük. A következő fokozatra állítjuk a nyújtógépet és minden tésztaszalagot végig hajtunk, és az asztalterítőre visszahelyezzük. A nyújtást majd azon a fokozatokon folytatjuk, amilyen vastagra szeretnénk a tésztát nyújtani.
- Cérnametélt vágása:
A vágófej (adapter) 2 mm vastag tésztaszálak vágására alkalmas. A kinyújtott és kellően szikkadt tésztaszalagokat a vágókések közé helyezve vágjuk fel cérnametéltre. A tésztamaradékokat visszafelé tekeréssel tudjuk eltávolítani. Javasolt az elkészített hosszú cérnametélt szálakat függőlegesen szárítani. A megszáradt szálakat óvatosan daraboljuk fel a megszokott méretre és dobozoljuk.
2. Tisztítása: - Első használat előtt meleg folyékony semleges mosogatószeres ruhával töröljük át, majd egy száraz ruhával töröljük szárazra. A tészta elkészítése után azonnal szedjük szét a készüléket, és száraz ruhával töröljük tisztára az összes részeit. Mosogatni nem szabad, a vágófelületet víz nem érheti. Kenőecsettel, vagy hústűvel távolítsuk el az odaragadt tészta, vagy a liszt maradékát. A beszáradt nyers tészta megnehezíti a készülék használatát, de akár használhatatlanná is teheti.
Figyelem: - Mosogatógépben szigorúan tilos mosni!
3. Karbantartása: - Egy kis olíva olajjal bekenhetjük a hengereket, hogy simábban menjen a tésztavágás. A fa hajtókar fogantyúba, és a forgó alkatrészekbe, amennyiben a tekerésénél kisebb nyikorgást hallunk, belecseppenthetünk pár csepp olíva olajt, vagy WD40 kenőolajt, hogy a forgó fém felületek olajazottan működjenek, és a fém hajtókaron lehetőleg súrlódásmentes forogjon a markolat.
4. Figyelem! - A cérnametélt készítő és tésztanyújtó gép nem gyermekjáték, ezért a gyerekek elől el kell zárni.
Részletes méretleírás:
Nyújtó és munkapad
- hosszúság: 31 cm
- szélesség: 18 cm
- magasság: 15 cm
- tömeg: 3,995 kg
Munkapad
- hosszúság: - munkafelület: 25 cm; - külső: 28 cm
- szélesség: 7 cm
- magasság: 5,50 cm
- tömeg: 1,60 kg
- tésztaszélesség: 2 mm
Tésztakészítés recept
Egy mély tálban kézzel keverjünk el 2 egész tojást 0,6 dl vízzel és dolgozzuk össze 35 dkg liszttel. Amikor az összes lisztet felvette, tegyük ki egy nagy méretű deszkára, és alaposan gyúrjuk össze. A gyúrásnál sem időt, sem fáradságot nem szabad kímélni, hogy a tészta kemény és szívós legyen. Ha túl kemény lenne, adjunk hozzá még egy kis vizet, de vigyázzunk, hogy ne lágyítsuk ki. A hígítást ne hamarkodjuk el, mert a gyúrás során folyamatosan lágyul. A kifőtt tészta alapanyaga akkor jó, ha gyúrás közben leválik a kézről, és apró hólyagok láthatók rajta. Sót ne tegyünk bele, mert az lágyítja, inkább a fövő vizét sózzuk erősebben. Ha készen vagyunk a kidolgozással, vágjuk ketté, formáljunk belőle két kis cipót, és egy konyharuhával letakarva 10 percig pihentessük, hogy a lisztszemcsék megduzzadjanak. Utána lisztezzük be a gyúró deszkát, és az egyik cipót nyújtsuk kerek lappá, majd szórjunk a tészta tetejére is kevés lisztet, és nyújtsuk tovább. Nyújtó gép használatánál is szórjunk lisztet a tésztára. Ehhez minél kevesebb lisztet használjunk, hogy főzés közben ne legyen a tészta ragacsos.
Bolognai spagetti
Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg sovány marhahús
40 dkg száraztészta
15 dkg paradicsompüré
4 evőkanál olaj
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg sajt
1 evőkanál cukor
- bazsalikom
- oregano
- őrölt bors
- só, ízlés szerint
Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát a forró olajon fonnyasszuk meg, majd adjuk hozzá a ledarált húst és néhány percig pirítsuk őket együtt. Keverjük a húshoz a paradicsompürét és a cukrot, fűszerezzük a zúzott fokhagymával, borssal, bazsalikommal, oregánoval, sóval, majd többször kevés vizet aláöntve pároljuk puhára. A tésztát főzzük ki. Tálaláskor a tészta tetejére halmozzuk az így elkészített húst és szórjuk meg reszelt sajttal.
Paraméterek
Konyhai segédeszköz | |
A termék anyag összetétele: | Rozsdamentes acél |
Króm-nikkel nemesacél: | Igen |
Rozsdamentes: | Igen |
Mosogatógéppel mosható: | Nem |
Mosógépben mosható: | Nem |
A gyerekek hozzáférhetnek: | Nem |
Élezhető: | Nem kell élezni |
Eltörhet, ha helytelenül használom: | Előfordulhat |
Eltörhet, ha leejtem: | Előfordulhat |
Eltörheti a lábam, ha ráesik: | Igen |
Fém eszközökkel belenyúlhatok: | Nem |
Fém vágóeszközzel vághatok benne: | Nem |
Gyerekek elől el kell zárni: | Igen |
Kalapálhatok vele: | Nem |
Kell élezni: | Nem |
Nyílt láng érheti: | Nem |
Szabadon tárolható: | Nem |
Színét megváltoztathatja: | Nagyon erős hőhatásra igen |