- Főoldal
- Termékcsoportok
- Árengedményes termékek
- Cérnametélt tésztavágó gép KC1
Cérnametélt tésztavágó gép KC1
15.850 FtKorábbi ár:17.650 Ft
Leírás
1. Használati utasítás: - A metélttészta készítése egyszerű, csak helyezzük be a kinyújtott és méretre szabott tésztát, és pár perc alatt kész is a friss cérnametélt.
A cérnametélt vágása:
- A kinyújtott és kellően szikkadt tésztaszalagokat a cérnametélt vágógéppel vágjuk fel cérnametéltre. Az elkészült cérnametélt szálakat ajánlott függőlegesen szárítani. A megszáradt szálakat óvatosan daraboljuk fel a megszokott méretre és dobozoljuk.
Megjegyzés: - A tésztamaradékokat a gépből a hajtókar visszafelé tekerésével tudjuk eltávolítani.
2. Tisztítása: - A tisztítása gyors és egyszerű, használat után egy konyhai kendővel vagy kefével könnyen eltávolíthatjuk a maradék tésztát. Mosogatni nem szabad, a vágófelületet víz nem érheti. Kenőecsettel, vagy hústűvel távolítsuk el az odaragadt tészta, vagy a liszt maradékát.
Figyelem: - Mosogatógépbe nem tisztítható, garanciaérvénytelenítő cselekedet! Csak tisztítókendővel vagy kefével tisztítsa!
3. Karbantartása: - Egy kis olíva olajjal bekenhetjük a hengereket, hogy simábban menjen a tésztavágás. A fa hajtókar fogantyúba, amennyiben a tekerésénél kisebb nyikorgást hallunk, belecseppenthetünk pár csepp olíva olajt, vagy WD40 kenőolajt, hogy a fém hajtókaron lehetőleg súrlódásmentes forogjon a fa markolat.
4. Figyelem! - A cérnametélt készítő és tésztanyújtó gép nem gyermekjáték, ezért a gyerekek elől el kell zárni.
Részletes méretleírás:
- hosszúság: - munkahenger: 6,5 cm
- szélesség: 10 cm
- magasság: 19,5 cm; - rögzítő csavarral: 24 cm
- tömeg: 0,80 kg
Cérnametélt tészta szélesség: 0,07 mm
Az asztal vagy munkapad maximum vastagsága, amire a cérnametélt tésztavágó gép rá rögzíthető: 5 cm
Kacsahúsleves
Hozzávalók:
2-3 nagyobb (nem túl zsíros) kacsa far‑hát
1 fél zeller
2 közepes vöröshagyma
4-6 szál petrezselyemgyökér
6-8 közepes sárgarépa
4 gerezd fokhagyma
10-15 szem apró (nem szétfövő) krumpli
1,50 csokor petrezselyemzöld
15-20 szem egész fekete-bors
- zeller zöld, esetleg karalábélevél
- egy egész zöldpaprika
- kettő paradicsom (elhagyható)
- egy kisebb karalábé
- só, ízlés szerint
(Levesbetét: tetszés szerint cérnametélt, csigatészta, máj- vagy húsgombóc)
Elkészítése:
A kacsa far‑hátakat az edény aljára helyezzük 2-3 darabban, majd jöhet rá a nagyobb darabra vágott zöldség a tetejére tesszük a zöld-fűszerekből kötött csomagot, mehet bele a bors, só. Felöntjük hideg vízzel, felforraljuk, és lassú tűzön gyöngyözve főzzük, amíg a hús egészen puha lesz. (Forrástól számított kb. 45-50 perc.) Közben el lehet elkészíteni a levesbetétet.
Megjegyzés:
Az ízesítésre használt zöldséget ne darabolyuk, hogy könnyen kivehessük a már kész levesből (hagyma, fokhagyma).
Tésztakészítés recept
Egy mély tálban kézzel keverjünk el 2 egész tojást 0,6 dl vízzel és dolgozzuk össze 35 dkg liszttel. Amikor az összes lisztet felvette, tegyük ki egy nagy méretű deszkára, és alaposan gyúrjuk össze. A gyúrásnál sem időt, sem fáradságot nem szabad kímélni, hogy a tészta kemény és szívós legyen. Ha túl kemény lenne, adjunk hozzá még egy kis vizet, de vigyázzunk, hogy ne lágyítsuk ki. A hígítást ne hamarkodjuk el, mert a gyúrás során folyamatosan lágyul. A kifőtt tészta alapanyaga akkor jó, ha gyúrás közben leválik a kézről, és apró hólyagok láthatók rajta. Sót ne tegyünk bele, mert az lágyítja, inkább a fövő vizét sózzuk erősebben. Ha készen vagyunk a kidolgozással, vágjuk ketté, formáljunk belőle két kis cipót, és egy konyharuhával letakarva 10 percig pihentessük, hogy a lisztszemcsék megduzzadjanak. Utána lisztezzük be a gyúró deszkát, és az egyik cipót nyújtsuk kerek lappá, majd szórjunk a tészta tetejére is kevés lisztet, és nyújtsuk tovább. Nyújtó gép használatánál is szórjunk lisztet a tésztára. Ehhez minél kevesebb lisztet használjunk, hogy főzés közben ne legyen a tészta ragacsos.
A felhasználástól függően a cipókat különböző vastagságúra kell kisodorni. Kockatészta esetén kb. 1 mm, metélt tésztánál pedig 2 mm vastagra nyújtsuk. Utána hagyjuk 10-15 percig szikkadni, majd az egész felületét kissé belisztezve tekerjük fel a sodrófára, és egy éles késsel hosszában vágjuk ketté. Ez után a tésztacsíkot középen még egyszer metsszük végig, hogy ne legyen olyan széles, majd az egyes csíkokat egymásra rakva daraboljuk fel. Metélt tésztánál gyufaszál szélességűre vágjuk, majd szórjuk szét a deszkán, hogy tovább szikkadjon. Kockatésztánál kb. 1,5 cm szélesre daraboljuk, majd minden egyes kis csíkot keresztben vágjuk még 4-5 darabra. Ugyanígy kell készíteni a levesbetétként használt Apró-tésztát, de most csak 0,5 cm széles csíkokat vágjunk, és daraboljuk apró négyzetekre. Ha a tészta annyira kemény, hogy éppen csak ki lehet nyújtani, akkor Cérnametéltet is készíthetünk belőle, szintén levesbetétnek. Ebben az esetben egy nagy méretű éles késsel vágjuk a 0,5 dl víz hozzáadásával készült, és kb. 0,5 mm vastagra kinyújtott tésztát olyan keskenyre, amilyenre csak tudjuk. Ugyancsak kemény tésztából, 0,4 dl víz hozzáadásával készül a Tarhonya. A kisebb cipókká formált tésztát káposztareszelőn belisztezett deszkára reszeljük le, majd kevés liszt hozzákeverésével a két kezünk között morzsolgatva gömbölyítsük. Az összeragadt szemeket szedjük ki, és csipkedjük szét kisebb darabokra. Akinek van hozzá türelme, az egy speciális eszközzel Csigatésztát is készíthet házilag a tarhonya alapanyagából. A cérnametélt, a csigatészta és a tarhonya tésztáját nem szabad pihentetni, mert kilágyul. Szintén a kifőtt tészták csoportjába tartozik a Derelyetészta. Kisodrási módja megegyezik a kockatésztával, de most puhább alapanyagra van szükség, ezért 0,8 dl vizet adjunk hozzá. Kinyújtás után a két lapot pihentetés nélkül töltsük meg, mert ha kiszárad, akkor már nehezen ragad össze.
Amennyiben nem kívánjuk az összes tésztát kifőzni, akkor a maradékot egy pamut vagy len alapanyagú tiszta abroszon szórjuk szét, és szárítsuk meg. Ha már csontkemény, polietilénzacskóba rakva száraz helyen tároljuk. A száraztészta súlya az adalékanyagok következtében kb. 15 %-kal több mint a liszté. Ha nagyobb mennyiséget készítünk egyszerre, akkor egy adaghoz 40 dekagrammot mérjünk ki belőle.
A kifőzésnél kb. 4 liter vízbe keverjünk 1 evőkanál étolajat. Forraljuk fel, majd adjunk hozzá 1 evőkanál sót, és amikor már lobog, dobjuk bele a tésztát. A teljes mennyiséget azonban ne tegyük egyszerre bele, mert akkor a víz lehűl, és a tészta összeáll, ragacsos lesz. Ezért kisebb adagokban rakjuk a forró vízbe, és közben keverjük meg. Addig főzzük, amíg feljön a víz felszínére, és megpuhul. Frissen készített tésztánál ez az idő, vastagságtól függően 5-10 perc. Ha megkóstolva puhának találjuk, akkor szűrőkanállal szedjük ki, meleg vízzel öblítsük át, majd ide-oda rázogatva jól csurgassuk le, és 2 evőkanál forró étolajjal keverjük össze. Ezt követően a kívánságnak megfelelően ízesítsük, és lassan melegítsük fel. Tésztát csak nyitott fazékban szabad főzni, mert lefedve kifut. Ha a tűzhely nem ad annyi meleget, hogy a víz lobogva forrjon, takarjuk le az edényt úgy, hogy a pereme és a fedő közé tegyünk két fakanalat.
Paraméterek
| Konyhai segédeszköz | |
| A termék anyag összetétele: | Vaslemez, bronz, fa |
| Mosogatógéppel mosható: | Nem |
| Mosógépben mosható: | Nem |
| Szín: | Kék |
| A gyerekek hozzáférhetnek: | Nem |
| Élezhető: | Nem kell élezni |
| Eltörhet, ha helytelenül használom: | Előfordulhat |
| Eltörhet, ha leejtem: | Előfordulhat |
| Eltörheti a lábam, ha ráesik: | Előfordulhat |
| Fém eszközökkel belenyúlhatok: | Nem |
| Fém vágóeszközzel vághatok benne: | Nem |
| Fémlemezt vagy drótot vághatok vele: | Nem |
| Gyerekek elől el kell zárni: | Igen |
| Hideg víz érheti: | Nem |
| Kalapálhatok vele: | Nem |
| Kell élezni: | Nem |
| Nyílt láng érheti: | Nem |
| Nyílt lángra tehető: | Nem |
| Szabadon tárolható: | Jobb ha el van zárva |
| Színét megváltoztathatja: | Nagyon erős hőhatásra igen |

