- Főoldal
- Termékcsoportok
- Edények
- Zománcozott palacsinta és tojássütő 23 cm
Zománcozott palacsinta és tojássütő 23 cm
Leírás
Figyelem! Űrtartalom = a sütőedény színültig töltve!
Részletes méretleírás:
- átmérő alsó: 17 cm; - felső: 23 cm
- hosszúság nyéllel: 45,5 cm
- magasság: 2,5 cm
- tömeg: 0,310 kg
- űrtartalom: 0,767 liter
Klasszikus Gundel palacsinta recept
Hozzávalók:
Palacsinta:
2 tojás
1 csésze liszt
1 csésze tej
1 teáskanál vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1/3 csésze szódavíz
csipetnyi só
1 csésze napraforgóolaj a sütéshez
Diótöltelék:
1 csésze tejszín
4 evőkanál rum
100 g kristálycukor
125 g őrölt dió
125 g durvára darált dió
50 g mazsola
1 púpozott evőkanál őrölt fahéj
Csokoládémártás:
100 g félédes csokoládé
3 tojássárgája
1 evőkanál vaj
1 csésze tej
4 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál vaníliás cukor
2 teáskanál kakaópor
3 evőkanál rum
40 g vaj
a pirításhoz, porcukor
Elkészítése:
Egy 2 literes tálban a tojást, tejet, vaníliás cukrot, citromhéjat, csipetnyi sót elkeverjük egy habverővel. Hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre keverjük. Szódavízzel beállítjuk a tészta sűrűségét (híg tejfölhöz hasonlítson). Fél órát pihentetjük a tésztát.
Egy kiolajozott kb. 24 cm átmérőjű palacsintasütőt felhevítünk, ebbe 1/3 csésze tésztát öntünk, és úgy forgatjuk a sütőt, hogy egyenletesen bevonja a tészta. Körülbelül 20 másodpercsütés után a palacsintát megfordítjuk, és ugyanannyi ideig sütjük a másik felét is. 8 db palacsintát sütünk.
A töltelékhez először felforraljuk a tejszínt a cukorral, majd a főzőkanállal kevergetve hozzátesszük a többi anyagot. Nagyon kis lángon forraljuk 2-3 percig. Ha nagyon sűrű, öntsünk hozzá még egy kis tejszínt. A nyolc palacsintára elosztjuk a tölteléket és henger alakúra göngyöljük.
A csokoládémártáshoz egy félliteres lábasban a tejjel együtt vízgőzön, gyenge tűzön felolvasztjuk a csokoládét. Levesszük a tűzről, habverővel gyorsan belekeverjük a 3 tojássárgáját. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás-cukrot, kakaóport, vajat, rumot, és vízgőz felett kevergetve 5 percig melegítjük.
Levesszük a tűzről. Ha túl sűrű, és emiatt nem tudjuk önteni, tejjel hígítjuk.
A palacsintasütőben felmelegítünk 20 g vajat, majd belehelyezünk 4 db feltekert töltött palacsintát és mindkét oldalukat világosbarnára pirítjuk közepes lángon. Melegre tesszük a 4 db palacsintát, majd a következő 4 palacsintát pirítjuk meg.
A palacsintákat meleg tálra, vagy tányérra helyezzük egymás mellé, egyik felüket leöntjük forró csokoládémártással, a másik felüket meghintjük porcukorral. Így szolgájuk fel a klasszikus Gundel palacsintát.
Ha lángolva akarjuk tálalni, akkor a Gundel palacsintát háromszög alakúra hajtjuk töltés után, majd szintén megpirítjuk. Sorban meleg tálra helyezzük a forró palacsintákat, fél oldalukat leöntjük forró csokoládészósszal, a másik oldalukat porcukorral hintjük meg. 6 evőkanál rumot felmelegítve ráöntünk a palacsintákra és az asztalnál meggyújtjuk.
Paraméterek
Sütőedény | |
A termék anyag összetétele: | Zománcozott acéllemez |
Átmérő belső: | 22.00 cm |
Átmérő külső: | 23.00 cm |
Hosszúság fülekkel vagy nyéllel: | 45.50 cm |
Magasság belső: | 2.50 cm |
Magasság külső: | 3.00 cm |
Zománcozott: | Igen |
Mikrohullámú sütőbe tehető : | Nem |
Mosogatógéppel mosható: | Igen |
Szín: | Mákos |