- Főoldal
- Termékcsoportok
- Sütőedények
- Kenyérpirító gáztűzhelyre és parázsra
Kenyérpirító gáztűzhelyre és parázsra
Leírás
Részletes méretleírás:
- hosszúság: 20 cm; - a nyél hossza: 29 cm
- szélesség: 20 cm
- tömeg: 0,60 kg
Kenyérpirítás
A pirítós olyan kenyér, amit megbarnítanak azáltal, hogy sugárzó hőnek teszik ki. A pirítástól a kenyér meg is keményedik egy kicsit és könnyebben elbírja a rátéteket (például könnyebb megkenni).
A kenyér pirítását körültekintően kell végezni, nehogy odaégjen. A kenyeret nem szabad túl vékonyra vágni, és miután elkészült, azonnal le kell venni, különben elszenesedik. Az elszenesedett részt késsel le kell kaparni a kenyérről. (egyes kutatások szerint az elszenesedett rész elfogyasztása növeli a rákbetegség kockázatát).
A pirítóst általában zsírral, vajjal vagy margarinnal megkenve fogyasztják. Az angolok szívesen tesznek rá lekvárt vagy marmelád-át (gyümölcskocsonya) is. Szendvics készítésére is alkalmas.
Egy régi francia vicc szerint az angolok azért találták fel a pirítóst, mert ez volt az egyetlen módszer, hogy képesek legyenek megkenni egy kenyeret az angliai időjárás mellett.
Petrezselymes-fokhagymás pirítós
Hozzávalók 4 főre
1 szikkadt bagett vagy zsúrkenyér
8 dkg puha vaj
1 evőkanál olívaolaj
4-5 gerezd friss fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
10 dkg sajt
só
frissen őrölt bors
Elkészítése:
A pirítós készítése rendkívül egyszerű: a puha vajhoz keverjük az olívaolajat, az apróra vágott fokhagymát és a petrezselyemzöldet, majd sózzuk, borsozzuk.
A bagettet felszeleteljük, megpirítjuk és megkenjük a petrezselymes-fokhagymás vajjal.
Paraméterek
Sütőeszköz | |
Anyag összetétele: | Vaslemez |
Rozsdamentes: | Nem |
Mosogatógépbe mosható: | Nem |