Kenyérsütő forma Toro 31×11,5×7,5 cm

31 cm hosszú, 11.50 cm széles, oldala 7.50 cm magas, 2 liter űrtartalmú téglatest alakú sütőedény.
31 cm hosszú, 11.50 cm széles, oldala 7.50 cm magas, 2 liter űrtartalmú téglatest alakú sütőedény.
Kenyérsütő forma Toro 31×11,5×7,5 cm
Kenyérsütő forma Toro 31×11,5×7,5 cm
Kenyérsütő forma Toro 31×11,5×7,5 cm
Kenyérsütő forma Toro 31×11,5×7,5 cm
tapadásmentes kenyérsütő, bevonatos kenyérsütő
Ár:
2.850 Ft
Cikkszám:
CZ050971
Gyártói cikkszám:
390127
Vonalkód:
8591177050971
Súly:
0.34 kg
Ürtartalom:
2 l
Szélesség:
11.50 cm
Hosszúság:
31 cm
Magasság:
7.75 cm
Elérhetőség:
Raktáron
Szállítási idő:
2-7 munkanap
Garancia:
6 hónap szavatosság
Átlagos értékelés:

A Kenyérsütő forma Toro 31×11,5×7,5 cm anyaga 0,25 mm vastag sütőlemez méretre szabva, alakra hajtogatva. A belső és külső felülete tapadásmentes bevonattal kezelt. Mikrohullámú sütő kivételével minden tűzhely sütőjében használható 220 °C-ig. Könnyen tisztítható, mosogatógépbe nem rakható.
Figyelem! - űrtartalom = az edény színültig töltve!

Részletes méretleírás:
- hosszúság belső alsó: 27,50 cm; - belső felső: 30 cm
- hosszúság külső alsó: 28 cm; - külső felső peremmel: 31 cm
- szélesség belső alsó: 8 cm; -  belső felső: 10,50 cm
- szélesség külső alsó: 8,50 cm; - külső felső peremmel: 11,50 cm
- magasság belső: 7,50 cm; - külső: 7,75 cm
- tömeg: 0,430 kg
- űrtartalom: 2 liter

Székely pityókás, kovászos házikenyér recept

A pityókás házikenyér jellegzetesen tömör és nagyon laktató kenyér. Nem morzsálódik, könnyen szeletelhető, és több napig is frissen marad. Sajnos manapság otthon már egyre kevesebben sütik rendszeresen ezt a fajta kenyeret, de aki süti, az úgy süti, ahogy annak idején a nagymamájától tanulta: - 8 kg lisztből, nagy munkával.

Hozzávalók egy kb. egy két kilós kenyérhez, vagy kettő darab egy kilóshoz:
 1,5-2 kg liszt
 1/2-1 kg krumpli (pityóka)
 2 evőkanál só
 5 dkg friss élesztő
- kb. 15 dkg kovász

Elkészítése:
Héjában megfőzzük a krumplit, majd meghámozzuk, és átnyomjuk krumplinyomón. Átszitáljuk a lisztet, és nagy tálban a krumpli mellé tesszük. (ha van, dagasztóteknőbe.) Összekeverjük a liszt egy részét a krumplival, majd hozzáöntjük a kb. 3 dl. vízben elkevert kovászt és élesztőt. Összegyúrjuk, majd bőven megszórjuk liszttel, és éjszakára pihenni hagyjuk. (A hagyomány szerint ilyenkor három keresztet rajzolnak a kenyérbe, és kérik rá a Fent való áldását.)
Másnapra teljesen elterül a tálban a tészta. Ekkor bő fél - egy liter langyos vízben feloldjuk a sót, majd több részletben hozzáöntjük a kenyértésztához. Kisebb adagokban hozzágyúrjuk a lisztet, és addig dagasztjuk, amíg elválik a dagasztóteknő oldalától és meg nem cseppen az eszterhéj (jelen esetben az izzadság a homlokról). (A víz mennyisége a liszt minőségétől függ. Nem szabad túl lágy tésztát kapnunk.) Letakarjuk a tésztát, és hagyjuk kelni kb. egy órát. Közben begyújtjuk a kemencét. Amikor megkelt a tészta, megformázzuk a kenyeret, és kb. 1 órán át sütjük a forró kemencében (vagy 210-230 fokra melegített sütőjében).
A tálon, illetve a dagasztóteknőn maradt tésztából készül a következő kovász, és egy madárka is, amelyet az erdélyi nénik két mozdulattal formáznak meg.
Kis befőttes üvegbe tesszük a kovászt, majd lezárva érlelődni hagyjuk a következő sütésig.
Bottal leverjük a megsült kenyérről a fekete héját, majd nagy reszelővel át is reszelhetjük a felületét. Ezután konyharuhába tesszük, és hagyják kihűlni.

A kovász készítése
 
Első lépés:
 3 evőkanál teljes kiőrlésű búza- vagy rozslisztet 3 evőkanál langyos vízzel keverjünk össze, és tegyük egy befőttes üvegbe vagy egy zárható tetejű edénybe. Zárjuk le és melegebb helyen hagyjuk állni 48 órát.

Második lépés:
- Adjunk a keverékhez, ismét 3 evőkanál lisztet és 3 evőkanál langyos vizet, ekkor már kissé savanykás illata van, ismét zárjuk le és hagyjuk állni 24 órát.

Harmadik lépés:
- Utolsó lépésként 10 dkg lisztet és 1 dl langyos vizet adjunk az eddig elkészült kovászunkhoz, jól keverjük el és ismét hagyjuk egy napot állni. Ezután már a kovász használható. Mindig annyi liszttel és vízzel pótoljuk, amennyit elvettünk belőle a kenyérsütéshez.
- Ha tovább nem szeretnénk szaporítani, megvárjuk, míg lecsendesedik, az-az nem aktív a kovászunk (nem habzik, nem emelkedik) lefedjük és hűtőbe tesszük. Legalább hetente egyszer érdemes átkeverni, és időnként feléleszteni.

Sütőeszköz
A termék anyag összetétele:Bevonatos sütőlemez
Hőálló tartomány maximum:220 °C
Tapadásmentes:Igen
Mikrohullámú sütőbe tehető :Nem
Mosogatógéppel mosható:Nem
Kemencébe tehető:Nem
Sütőbe tehető:Igen

Írja meg értékelését

Az Ön neve:*
Szöveges értékelése:*
Értékelése:*
Kérjük írja be az ellenőrző kódot az alábbi mezőbe:*
captcha

Kiszállítási idő és a szállítási díjak

Megnézett termékek