- Főoldal
- Termékcsoportok
- Bográcsok
- Öntöttvas gázzsámoly 40×40 cm 8,50 kw
Öntöttvas gázzsámoly 40×40 cm 8,50 kw
Leírás
Az Öntöttvas gázzsámoly 40×40 cm 5,50 kw kincset ér a bográcsozásnál, a disznóvágásnál, a kempingezésnél vagy a háztáji állatgazdálkodásnál. Vasöntvényből készült, tömör kivitelű és hő-elemes égésbiztosítással ellátott, PB gázzal és földgázzal üzemel. Nagy teljesítménye alkalmassá teszi a folyadékféleségek melegítését, forralását, ételek készítését. Szabadtérben és zárt térben (pl. nyári konyha) egyaránt üzemeltethető amennyiben gáznyomás-kiegyenlítővel szereljük fel.
Tisztítása: - használat után hagyja lehűlni, majd nedves ruhával törölje át.
Részletes méretleírás:
- hosszúság: 40 cm; - gázcsappal együtt: 55 cm
- szélesség: 40 cm
- magasság lábakkal: 17 cm
- gázrózsa átmérő: 18 cm
- gázrózsa magasság: 6 cm
- tömeg állvánnyal: 5,65 kg
Technikai adatok:
- gáz: propán-bután (PB gáz) G30, G31
- gáznyomás: 30-37 mbar
- készülék kategória: I 3+
- kimeneti teljesítmény: 8,50 kW
- fogyasztás: 617 g/h (G-30); 606 g/h (G-31)
- a PB gázzal működtetett gázzsámoly estében a nyomáscsökkentő használata kötelező.
Hagyományos székely zakuszka
Hozzávalók (kb. 15 db 375 ml-es üveghez):
10 nagy fej vöröshagyma
10 db szép nagy padlizsán (vinete)
30 db paradicsom
30 db pritaminpaprika (gogos), esetleg ennek megfelelő mennyiségű kaliforniai paprika
1 liter hidegen sajtolt napraforgóolaj, vagy olíva olaj
só, ízlés szerint
bors, ízlés szerint
3-5 db babérlevél, mérettől függően
Elkészítése:
A befőzés alapszabályai szerint előkészítjük és csírátlanítjuk a befőttesüvegeket
Parázson, grillező tárcsán, vagy sütőben megsütjük a padlizsánokat. A zakuszka akkor kapja a legteltebb, legfüstösebb ízt, ha a paprikákat is megsütjük - bár ez nagyon munkaigényes (sütést követően hámozni szükséges a forró paprikákat), így elhagyható.
A hagymákat tisztítsuk meg és daráljuk le, majd egy leves szűrőben tegyük félre, hogy lecsepegjen a leve. Le kell darálni a csumájától megtisztított paprikákat, és a héjától megtisztított sült-padlizsánokat is. A paradicsomokat passzírozzuk ki és főzünk sűrű paradicsomlevet.
Amikor minden szükséges hozzávaló sülve-főve, darálva készen áll, akkor egy jó nagy, lekvárfőző fazékban megmelegítünk 1 liter hidegen sajtolt napraforgó, vagy olíva olajt. A darált, lecsepegtetett vöröshagymát szép lassan üvegesre pároljuk benne.
Mehet az edénybe a darált paprika is, majd sózzuk, borsozzuk, babérlevéllel fűszerezzük. Ha a paprika nyers volt, akkor kell egy kis idő, amíg elfő a leve. Ha a paprikát is megsütöttük, akkor már most mehet a padlizsán és a paradicsomlé is a hagymához, egyébként megvárjuk, hogy a paprika is megsüljön egy kicsit.
Innentől nincs más teendő, mint lassú tűzön kevergetni addig, amíg kellően besűrűsödik. A forrás után körülbelül 3-4 órával éri el azt az állapotot, amikor már kész - ha kicsapódik a főzetből az olaj, ezt jelzi.
A kész, forró zakuszkát az előkészített, csírátlanított üvegekbe töltjük úgy, hogy a tetején még maradjon egy kis hely. Mindegyik üvegbe a zakuszka tetejére töltünk néhány milliméternyi olajt: - ez légmentesen elzárja a levegőtől, így segít tartósítani. A megtöltött üvegek már indulhatnak is a dunsztba pihenni.
Paraméterek
Gázzsámoly | |
A termék anyag összetétele: | Öntöttvas és acéllemez |
Átmérő: | 18.00 cm |