- Főoldal
- Termékcsoportok
- Mozsár mozsártörővel
- Márvány mozsár törővel 10 cm SZ
Márvány mozsár törővel 10 cm SZ
Leírás
Részletes méretleírás:
- átmérő belső: 7,2 cm; - külső: 10 cm
- magasság belső: 6 cm; - külső: 11 cm
- tömeg: 1,350 kg
- űrtartalom: 0,25 liter
Törő méretei:
- hosszúság: 13 cm
- átmérő törő fejnél: 3,7 cm
- tömeg: 0,290 kg
Össztömeg: 1,640 kg
A mozsár!
- Sziám uralkodójának asztalára a következő ételt tálalták fel jó néhány száz éve: - olajban sült sertéscsíkokat lehűtöttek, mozsárban porrá zúzták, cukorral és sóval ízesítették, majd hideg dinnyével tálalták.
Ez a modernnek tűnő fogás csupán egyetlen példa arra, hogy a mozsár mi mindenre jó. Korunknak kétségtelenül vannak munkakönnyítő vagy akár minőségjavító találmányai is, de a mozsár sok esetben felülmúlhatatlan.
A modern konyhagépekkel, főként a háztartási használatra szánt kis teljesítményűekkel előfordul, hogy durván roncsolják a sejtfalakat, nem jön létre a kívánt krémes emulzió. A gépben mixelt gyökérnövények vagy fűszernövények kesernyéssé válhatnak, elvizesedhetnek. Nem véletlen, hogy sok konyhakultúrában legyen az Provence, Katalónia, Mexikó, Thaiföld, Indonézia, Malajzia vagy Bali, a mai napig mindennapos használatban van a mozsár.
A régi rómaiak mozsárban először megtörtek féltucatnyi vagy annál is több fűszert és fűszernövényt, majd ecetbe áztatott kenyeret, olajt, bort, egyéb hozzávalót kevertek hozzá, végül halszósszal sózták. Így készült a legtöbb mártásuk. Ugyanez a technológia a ma készülő gazpacho alapja is.
Füstös zöld gazpacho
Hozzávalók:
3 zöld paradicsom
2 zöldpaprika
1 uborka kockára vágva
3 saláta hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 két-háromnapos száraz zsemle, kockára vágva
¼ csésze sherry ecet
¼ csésze extra szűz olívaolaj
só és bors
kevés snidling
zsíros tejföl
Elkészítése:
Közvetlen nyílt lángon szenesre sütjük a paprikákat és a paradicsomokat - fogóval forgatjuk -, majd nedves ronggyal betakarjuk (vagy zacskóba csomagoljuk) őket. Néhány percig álljanak saját gőzükben (így könnyebb lesz lehámozni, és a füstös íz is jobban átjárja a gyümölcshúst).
Ezután lehúzzuk a paprika (konyhapapírral egyszerűen ledörgölhető), és a paradicsom héját. Kettévágjuk és kimagozzuk őket. A paradicsomot, paprikát, uborkát, fokhagymát és a zsemlét mozsárba tesszük, a mozsárverővel simára dolgozzuk. Hozzáadjuk az ecetet és az olajt, azzal is alaposan elkeverjük. Ízlés szerint kevés vízzel hígítjuk, sózzuk, borsozzuk. Lefedve éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. (Másnap valószínűleg még kissé sózni-borsozni kell, mert a hidegen gyengébben hatnak az ízek.) Csészében tálaljuk, kis kanálnyi tejföllel a tetején.
Paraméterek
Törő - Préselő | |
Anyag összetétele: | Márvány |
Átmérő belső: | 7.20 cm |
Átmérő külső: | 10.00 cm |
Magasság belső: | 7.60 cm |
Magasság külső: | 11.00 cm |