- Főoldal
- Termékcsoportok
- Hőmérők
Hőmérők
A hőmérők ismertetője
A hőmérők nagyon fontos eszközök a mindennapi életben, a konyhában és a háztartásban. Segítségükkel nyomon követhetjük a környezeti hőmérsékletet, ellenőrizhetjük a hűtőszekrény vagy a fűtés működését, az ételek és folyadékok hőmérsékletét, valamint segítségükkel diagnosztizálhatunk betegségeket vagy ellenőrizhetjük a gépek hőmérsékletét. A hőmérő a hőmérséklet mértékének jelzésére alkalmas eszköz, adott mérési tartományon belül, valamely hőmérsékleti skála beosztása alapján. A hőmérők működési azon az elven alapul, hogy a hőmérséklet változása hatással van egy anyag tulajdonságaira. Az anyagok hőmérsékletfüggő tulajdonságai közül a leggyakrabban használtak a hő tágulás és az elektromos ellenállás változása. Az egyik legelterjedtebb hőmérő típus a higanyos hőmérő, amely a higany hő tágulásán alapul. Az elektromos hőmérők közül a leggyakrabban használt típus az RTD (Resistance Temperature Detector) és a termoelem. Az RTD egy olyan hőmérő, amelynek ellenállása változik a hőmérséklet változásával. A digitális hőmérők a kijelzőn mutatják a hőmérsékletet. Ezek a hőmérők általában egy érzékelőből és egy mikroprocesszorból állnak, amelyek közötti kommunikáció segítségével méri és jeleníti meg a hőmérsékletet.
A hőmérők változatai
A hőmérők ABC sorrendben
A digitális konyhai maghőmérő, ételhőmérő Banquet segítségével ellenőrizhető a sültek belső hőmérséklete. A digitális maghőmérő tűje egy hőmérőhöz csatlakozik.