Porcelán finomszemcsés fenőkő - Edény és Konyhai Segédeszköz Webáruház

Kaolinból, földpátból és kvarcból készült ovális finomszemcsés élező eszköz.
Porcelán finomszemcsés fenőkő
gömbölyű fenőkő, kónuszos fenőkő, késélező kő, kaszakő, késfenőkő
Ár:
3.450 Ft
Cikkszám:
HU111037-OV
Vonalkód:
5999559111037
Gyártó:
Magyarország
Súly:
22.50 dkg
Hosszúság:
27 cm
Elérhetőség:
Raktáron
Szállítási idő:
2-7 munkanap
Garancia:
1 év

Leírás

Egy porcelán finomszemcsés fenőkő beszerzése a legjobb választás. Vásároljon a késélező kínálatunkból saját részére, vagy ajándékba családtagjainak, barátainak! A kaszák, kések és bármilyen fémből készült vágó eszközök élesítésére alkalmas eszköz. Anyaga, finomszemcsés porcelán.

Részletes méretleírás:
- vulkanikus porcelán, finom szemcsés.
- hosszúság: 27 cm
- átmérő: 2,5 cm középen; - végeinél: 1,4 cm
- tömeg: 0, 225 kg

Flekken
 
Nálunk, mint erdélyi specialitás ismert, s azon is lehet vitatkozni, hogy a német-szász „Flecken”, (ilyen szó van a német nyelv gasztronómiai kifejezései között) vagy a román „fleca” (ilyen szóval viszont még nem találkoztam a román nyelv gasztronómiai kifejezései között) az eredete ennek az erdélyi-magyar rostélyon sültnek, vagy ismertebb nevén flekken (rostonsültnek).
Sütik ezt sertéshúsból és marhahúsból is. Vannak, akik flekkennek kizárólag a sertéshúst, abból is a tarját (ez az igazi) ismerik el az igazinak. Emellett azonban a marhahús is nagyon jó így rostonsültnek, mégpedig a vesepecsenye éppen úgy, mint egyéb sütésre alkalmas marhatagok, de különösen a felsál (a marhahúst csak érlelve és pácolva szabad roston sütni).
Az így való sütés lényege, hogy a közepes vastagságúra vágott szeletek a rácson a parázs fölött gyorsan sülnek, mégpedig mind a két oldalon, nem több mint negyedórányi idő alatt. Ha nincs lehetőség parázs fölötti sütésre, bármelyik öntöttvas szeletsütő vagy grillező tárcsa is kivalló e célra, főleg ha bordázott is.  Ebből következik, hogy forgató eszköz is kell hozzá, ami akár villa is lehet (kétágú, hegyes végén szúrásra, a másik lapos végén a szeletek fölemelésére alkalmas segédeszköz), akár ollós fogó.
Külön vitakérdés, hogy lehet-e előre fűszerezni a sütendő szeleteket. Vannak, akik így cselekszenek, s fűszerezésre ízlés szerint mustárt, fűszernövényeket (majoránna, kakukkfű stb.) vagy hagymaféléket használnak. A másik fel fogás szerint szigorúan tilos bármilyen fűszert használni, és sütni csak a sózott szeleteket szabad mindenféle fűszert csak a sült szeletek mellé szabad adni a fogyasztáshoz: - erős paprikás levet, mustárt, vágott nyers hagymát, ketchupit vagy egyéb mártást. Az utóbbiaknak van igazuk, mert a parázs fölött, rostélyon sült hús íze-illata csak akkor érvényesül különösképpen, ha ezt semmiféle fűszer nem zavarja. Ilyeneket csak a sütés után lehet hozzáadni.
De ajánlható az erdélyi (székely) szokás is, hogy a hússzeleteket sütés előtt két-három órával sózzák, borsozzák és bekenik tört fokhagymával sütés közben vörös borral vagy sörrel locsolják. Kenyérrel vagy sült krumplival, Lilla hagymával vagy muzzsdéval fogyasztják. (muzzsdé = tört fokhagyma, só, pici ecet, pici víz olíva olajba majonéznek kikeverve).

Paraméterek

Konyhai segédeszköz
A termék anyag összetétele:Porcelán
Átmérő közép:2.50 cm
Mosogatógéppel mosható:Nem