- Főoldal
- Termékcsoportok
- Konyhai segédeszközök
- Bornyitó készlet díszdobozban 5 db-os
Bornyitó készlet díszdobozban 5 db-os
Leírás
A Bornyitó készlet díszdobozban 5 db-os minden otthonban hasznos. Krómozott fémötvözetből, kiváló minőségű gumiból és üvegből készült. A 23×13×4,50 cm -es díszdoboz fából van és szivaccsal bélelt. A boros szett tartalmaz 1 db dugóhúzót, 1 db dugót, 1 db palackgyűrűt, 1 db borkiöntőt és 1 db borhőmérőt. Ezekkel az eszközökkel könnyű és gyors a bornyitás, felszolgálás és ezenkívül gyakorlatias a csomagolása is.
A borkészítés:
A szőlő termesztését és bor előállításának legfontosabb szabályait a világ legtöbb országában törvényileg szabályozzák. (Magyarországon a 2004. évi XVIII. törvény és a kapcsolódó rendeletek.)
A leszüretelt szőlőfürtöket összezúzzák, hogy a préselés minél könnyebb legyen. Ez korábban taposással történt. Újabban szőlődarálót vagy bogyózó gépet használnak, főként a vörösbor előállításánál. A szőlő levét, a mustot, préseléssel választják el a szőlő szilárd részeitől. A mustot hordókba töltik, ahol élesztőgombák hatására alkoholos erjedésnek indul. Az erjedés befejeztével a bort átfejtik tiszta hordókba, hogy a hordó alján leülepedett seprőtől elválasszák.
Vörösbor esetén az erjesztés „héjon” történik, kádakban vagy speciális vörösborerjesztő acéltartályokban (körfejtéses, Ganimede, …). Ez alatt a keletkező alkohol hatására a kék szőlő héjából a színezőanyagok kioldódnak. A préselés az erjedés végén történik meg. Ha a kék szőlőt nem a héján erjesztik, hanem rögtön préselik vagy rövidebb ideig a héján áztatják, akkor világosabb színű rozé bort kapunk.
A kék szőlő rövidebb idejű (24-48 óra) héjon áztatásával készítik a siller bort.